Yazılım kursu seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin anlatıldığı makalemizin faydalı olmasını temenni ederiz.
Yazılım kursu yazılım öğrenmek için düzenli şekilde derslere katılarak bir eğitmen eşliğinde bilgisayar başında çeşitli uygulamaların yapıldığı bir süreçtir. bu sürecin daha da başına gitmek gerekirse programlama dili kavramına bakmak gerekir. Öncelikle yazılım kurslarına başlamadan önce hangi programlama dili üzerine gelişmek istediğinizi belirlemelisiniz. Ardından bu programlama dilinin teknolojilerini ve dilin kendisini ilgili kursta öğrenebilirsiniz.
Bu soru yazılıma sıfırdan başlayan kişiler için sürekli kafa karıştırmaktadır. Çünkü dünya üzerinde pek çok programlama dili mevcuttur. Bunu dünya üzerinde konuşulan pek çok dilin var olması gibi düşünebilirsiniz. Ancak bizim işimiz dünya dili seçiminden daha kolaydır. Bunun nedeni ne yapmak istediğinize karar vermenizle ilgilidir. Yani nasıl bir yazılım geliştirmek istediğinize bağlı olarak seçeceğiniz yazılım dili değişecektir. Burada programlama dillerini tanıtacağız ve hangi yazılım dilini seçeceğinize yardımcı olacağız.
Programlama dilleri üst düzey programlama dilleri ve alt düzey programlama dilleri şeklinde ayrılabileceği gibi sunucu taraflı diller ve istemci taraflı diller olarak ta ayrılır. Burada biz bu ayrımı yaparken yapılacak işe odaklanarak ve yazılım şirketlerinde en çok tercih edilen programlama dillerini inceleyerek bir araştırma yapacağız.
Şeklinde ilerler. Hemen şunu belirtmek lazım HTML, CSS, JavaScript, JQuery, Angular, React vs... dilleri bu listeye almıyorum çünkü bu diller hangi programlama dilini kullanırsanız kullanın hepsi içerisinde kullanmanız gereken dillerdir.
İlk sırada Python yazılmasının nedeni dünya üzerinde en çok kullanılan programlama dili olmasıdır. Ancak dünya üzerinde en çok kullanılan dil olması illa eğitim alınması için python eğitimi tercih edilmesi anlamı taşımıyor. Eğer yapay zeka, derin öğrenme, makina öğrenmesi, veri bilimi ile ilgili bir yazılım geliştirecekseniz Python Kursu'nu tercih edebilirsiniz. Python barındırdığı kütüphanelerin zenginliği nedeniyle bu tip konularda oldukça iyidir. Ancak Python barındırdığı bu tip kütüphaneler olması nedeniyle hazır pek çok ortam sağlar. Bu da yazılım konusunda derinlemesine girilmesine gerek duydurmaz. Bu açıdan bakılınca python eğitimi'ne yazılım ile ilgisi olmayan kitlede rahatlıkla katılabilir. Hobi amaçlı dahi olsa kişi python öğrenir ve ihtiyaçlarını giderebilecek yazılımlar geliştirebilir. Python dilini öğrenmek diğer dillere nazaran daha kolaydır dolayısıyla yan meslek olarak dahi python öğrenip çeşitli yazılımlar geliştirilebilir.
ÖZET: Eğer bulunduğunuz sektör yazılım ile ilgili değilse yani sektör dışında biriyseniz ve yazılıma merakınız varsa kesinlikle python eğitimi alabilirsiniz. Kolay öğrenirsiniz, kolay yazılım geliştirebilirsiniz, yüz tanıma, yapay zeka gibi sizi heyecanlandıran konulara python kütüphaneleri ile hızlı bir giriş yapıp istediğiniz yazılımları geliştirebilirsiniz.
İkinci sırada kurumsal pek çok firmada kullanılan ve arkasında Microsoft'un olduğu C# Yazılım Kursu gelmektedir. Yazılım Eğitimi denilince aslında ilk akla C# .NET Kursu gelmektedir. Türkiye'deki pek çok kurumsal firma .NET projeleri geliştirmektedir. Bu yüzden istihdam noktasında geniş bir alana yayılmıştır. Bugün yazılım uzmanlığı ile ilgili iş ilanlarının yarısından fazlası .NET Yazılım Uzmanı Aranıyor şeklinde çıkmaktadır. Durumun bu şekilde olmasının birden fazla nedeni var. C# dili ile yazılım geliştirmek isteyen bir yazılımcı Visual Studio denilen geliştiricisinin Microsoft olduğu dünyanın en iyi IDE'sini kullanır. Bu IDE yazılımcıya inanılmaz kolaylıklar sağlar. Diğer bir neden dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi Microsoft'un üretmiş olduğu Windows işletim sistemidir. Yapılan yazılımların herkesin yakından tanıdığı windows işletim sistemi üzerinde çalışması bu dili tercih edilir hale getirmiştir.
Eğer siz de kurumsal bir yazılım şirketinde yazılım uzmanı olarak çalışmak istiyorsanız ve ana mesleğinizi yazılım üzerine kurgulamak istiyorsanız C# Yazılım Kursu'nu tercih etmelisiniz. Eğer Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerde okuyor veya mezunsanız tercih etmeniz gereken yazılım kursu Microsoft C# .NET Core Yazılım Eğitimi'dir.
Üçüncü sırada java programlama dili gelir. Java dilinin arkasında Oracle firması bulunuyor. Java yazılımları daha çok elektronik ile ilgili projelerde kullanılması javayı savunma sanayide kullanışlı bir dil haline getirdi. Ayrıca java .NET Core'da olduğu gibi platform bağımsız çalışabilme özelliği ile öne çıkmaktadır. Java Kursu'nu genellikle elektrik - elektronik mühendisliği, mekatronik gibi elektronik ile ilgili kişiler tercih eder ve haklıdırlar. Java C#'a göre öğrenilmesi daha zor bir dildir. Kullanılan IDE genellikle Eclips oluyor.
Java Developer'lar yüksek maaş alırlar. Çünkü java zor bir dildir, bu yüzden öğrenen kişi sayısı azdır. Ancak sağlam bir java eğitimi alırsanız siz de savunma sanayide örneğin aselsan, havelsan gibi kurumlarda dolgun maaşlarla java yazılım uzmanı olarak çalışabilirsiniz.
Şimdi hangi programlama dili üzerinden eğitim alacağımıza karar verdiysek yazılım kursu alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
Öncelikle kurs merkezinin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Kaçak kurslardan aldığınız belgelerin hiç bir hükmü yoktur. İkincisi eğitim merkezinin merkezi bir yerde olması sadece sizin ulaşımınız için değil kaliteli eğitmenlerin de kolay ulaşmaları açısından değerlendirirseniz sizin için avantaj olacaktır.
Değerli arkadaşlar bu ve buna benzer sorularla yazılım kursu araştırmalısınız. Sadece fiyat odaklı bakmamalısınız ancak fiyatı da düşünmek zorundasınız. En pahalısı en iyidir mantığı kurslar için geçerli değildir. Ancak en ucuzu en kötüdür mantığı burada işliyor maalesef. Sizin yapmanız gereken fiyat - performans araştırması yapmaktır. tüm kurumların artı ve eksi yönleri bulunur. Bunu en iyi yukardaki soruları sorarak kendiniz bulabilirsiniz.
Bu sorunun cevabını biz değil bizden eğitim alan yazılım uzmanlığı kursiyerlerimizden okumanızı isteriz. Ancak biz de kendimiz ile ilgili çok kısa bir şey yazmak isteriz.
"Değerli öğrenci adaylarım, gerçekten sağlam bir yazılım uzmanı olacaksanız, herşeyini yazılım için harcayan ve başka iş kollarına girmeyen tek işi eğitim olan Vektörel Bilişimi tercih edin. Biz eğitimde uzmanlaştık. Eğitimi öğretim tasarımı yaparak ve bilimsel bir model ışığında veren Maalesef TEK eğitim kurumuyuz. Maalesef diyorum çünkü gerçekten başka kurum yok. Eğitime bizim gibi bakan kurumların çoğalması dileği ile sağlıcakla kalın."
Vektörel Bilişim Kurum Müdürü
Eğitim Fakültesi | Bilgisayar Öğretmeni
Şemsettin CANKURTARAN